bla ~ bla ~ bla ~


Now is the time for treatment... Sorry, no secret recipes nor pizza. Just a kimpab treatment by a friend... Uwah, thanks dear... - With Soon and Farah. =) Senyum sampai ke telinga. Without any cucumber, egg, carrot or what so ever the ingredient except, some pepper, dried see weed, rice for sure and salt, but enough as my dinner today. Nadia refuse to eat! I don't care, as I didn't want to share it anyway. *Gedeet! Shut up! I am...*

It almost the end of study week, isn't? I didn't even notice how in the blink of eyes, tomorrow will be Friday and next week will be my semester 5 final exam. - another 3 to go! then the real battle come. 

Well, good luck for those who taking paper at 2nd january. Mine start at 4 January, for BI U. Continue at 7th for MCS, 13 for OS, 14 for embedded and finally 17 for DSP. Don't look at the gap, it still not enough! Especially for OS and Embedded. I put my faith on DSP and MCS. Please BI U, don't pull my CGPA down this year... (UniMAP C, always hurting me!) 

After yesterday, fatal heartbreak... :'( today need to recharger to the fullest. That the spirit, baby! *Wekkk!* Been in the phone with my beloved parents, *thanks to GOD, technologies advancing* and a friend. Just to throw out all the hard feeling.

ps :: just a simple hi make a crappy day ... fine. 

it's okay to cry

there is pain to bear. all the emotion is all mixed up, make it even harder. 

Wednesday: 28/12/2011
and the feeling just need to turn into; 

printf ("Current feeling > \n");
scanf ("%heart", &feeling");
people_saw = feeling & smile;
printf (" ^_^ = %heart", people_saw);
end;              //whatever it is, smile... n _ n  

the truth is... i am tired, tapi... ada keseronokan dalam kesusahan. this one i can't deny. 
my hand ask to stop, yet the adrenalin just on rush! urmm... i figure out that, there is nothing about this post... just want to kill time... 

current project: RMS Meter (ADC0804, LCD) -not running-
i need oscilloscope and function generator now! i mean now!! now!!

the out rated topic

take me back to 2009. but ya, its too late for you because you in third year already. this is the word that made me think all things doesn't go well, it is on air at 10-11am today. =P

well peeps, here it goes. making a decision about further study is not something you just can click and submit when filling your UPU's on-line form. go to something that you interested with, you have the right to choose what you like. don't put the wages later as the priority, if you want to make money, then go for business, it make more money! but if you like technologies and challenges, so come into this engineering field.

I wrote it before, i like math but i suck on it! but actually there is a new condition to think about, "How many times I said, I can't do it?" and "How many times I tried to solve the problem?". Learning process required time, it happen life-time! So, I need to stop whining, and try to do solve that lot of problem.  

setiap hari, kita akan belajar perkara baru. practically or theoretically, either secular or non-secular way. being a college student doesn't put the bull's-eye is first class degree. It is the knowledge what matter! I got friend, who didn't do good in digital signal processing, but unbeaten in microprocessor. But ya, there is also a friend who good in all of that thingy, which ya... buat saya jealous. again cited "I'm not good in DSP. But I stress the subject which I will used later... the others is for fundamental. The basic thing you should know as an engineer." Hm... 

So, am i gonna waste this 3 years just like that? No way, even i am the youngest in that class. But still, I am not Benjamin Button, I getting older each seconds! There is no more seconds to waste, there is a lot more to explore!      

oh ya, dear our favourite sir, it is not you are the bad lecturer. Not at all. it just us. we forget the pre-requisite subject. and somehow losing the eager to understand what it is. we did interested with all this language, but seriously i don't know. I understand the thing, but can't explain into word.

>> the problem is we didn't even try to understand the lesson! <<

ps :: getting a knowledge, isn't just going to schools.

dr jekyll and mr hyde

i am sorry if you hurt but i am myself itself...
i am not billy milligan which diagnosed with multiple personality disorder...
i am dr jekyll and mr hyde in the same time.
just like them, i don't know if i hurt you and kill the moment. i am terribly sorry.

i don't know... i don't know...i don't know... how are you?

ps : you are the straw of my berry.

YOU, stay strong

kadang-kadang kita berada pada satu tahap yang kita sudah hilang harapan.
rasa bodoh dan sangat teruk. 

masa tu, jangan pernah salah buat perbandingan. jangan lihat kepada orang yang sudah berjaya, orang yang sedang senang.

ALLAH membahagikan kebahagiaan itu secara berhikmah. yang akhirnya, kita yang perlu menilai.

jangan pernah takut buat kesalahan! mistake is just a way to learn. speak out, what you don't know. we'll try harder to help, but we still need your idea to help, that way help both of us. 

kita semua student, kecuali salah seorang itu P.M so bila kita stuck on that road, dia boleh tolong dengan mudahnya, tapi in the moment we are building the basement for future, we still used the same trick -try and error-. Oh, even our lecturer is not a God, not even Google, he said and that true.
 
ps :: annoying when what he said always right.

Wordless Wednesday #6

things always fizzle out
never let me down, not even once.  
~ just to realize i can't lied it ~

Devotees : Kau Hadir

Dikau hadir
Di kala aku memerlukan seorang teman
Dikau bawa secebis bahagia
Bila aku hampir berputus asa

Kuterima segala
Apa yang diperduga
Kini ku bersedia
Hadapi hari muka

Kau bawa sinar cahaya
Di hariku yang gelita
Dan dikau hadir tepati waktunya
Membawa tawa ceria

Bila mana kau terima
Hidup ada suka dan duka
Mendung takkan selamanya
Sinar mentari kan menjelang tiba

Tajuk Nasyid : Kau Hadir
Artis : DeHearty
Album : Insan Istimewa

Menangislah dibahuku : Firdaus

Kau datang padaku seperti biasa
Ku sambut bahagia dengan tangan terbuka
Kau balas dengan senyum seadanya
Ku tahu ada sesuatu yang berbeza

Kau hanya diam seribu bahasa
Hanya matamu yang cuba berbicara 
Bahawa saat ini hatimu terluka
Kau tahu ku ada di sini untukmu

Mencuba tak berkedip menahan tegar di hujung mata
Hingga kau pun tak kuasa berderailah airmata
Dalam pelukku kau curahkan semua

Logik

Assalammualaikum. =) *updated*

Saya nak beli baju RM97 tp sy xde duit. So sy pn pinjam la RM50 kat kakak, RM50 kat adik. Skrg saya ada RM100 dlm tgn. Lps beli baju, cashier plgkan RM3. Sy pun plgkan RM1 kat kakak. RM1 ktt adik. Lg RM1 sy pegang. Skrg ni sy hutang kakak RM49, hutang adik RM49. Tp bila sy campur dua2 hutang kakak n adik, RM49+RM49= RM98. Campur duit dlm tgn sy RM1=RM99. Mana lagi RM1 duit sy?  
facebook -  [Reshare]

Situasi tu >>>>>> 50+50 = 100, 100-97 = 3  
tapi kenapa >>>>> 50-1=49, 49+49=98, 98+1=99.
Kenapa tidak jadi 100 balik padahal, duit asal ialah RM100? Baca sekali, itu menbingungkan. Serius - benda ni bukan benda yang boleh dibuat macam tu. 

Tenanglah hati

Sunyi sepi. Semua terdiam. Tiada langsung bunyi yang datang kecuali bunyi angin yang kuat menderu dari luar rumah dan sekali sekala terdengar bunyi pintu berlanggar dengan angin yang tidak pernah berhenti menolak daun pintu berwarna hijau itu. 

Maaf saya salah. Buat yang kesekian kalinya, i regret my silent. Kenapalah sombong sangat? Tapi sakit itu menekan-nekan jauh ke sudut hati. Information doesn't only sent via verbal communication. Sensitif sangatkah hati seorang yang bergelar perempuan itu? Bila hanya dengan sedikit ignorance membuatkan dia terasa sendiri? Teruk sehingga begitu sekali? Entah bukan saya untuk menjawab soalan itu.

Ada tidak yang sudi meminjamkan bahu apabila  dan ketenangan itu diperlukan semula pada ketika empangan dimata sudah pecah sehingga tidak mampu ditahan.  

mengingatkan bukan satu pilihan

I’m so sick of people who try to shove their beliefs down everyone's throats. Don't do this, you'll go to hell. Believe this, believe that. Abomination this, abomination that. This is sin, that is sin. Let people decide what they want to do with their own life. Be it their religion, love life, job, sexual orientation, or how they dress. Give them a chance to hold the brush and paint their canvas of life. Give them a chance to actually live and leave the rest to the one who created atoms.
What your opinion? Agree? I am disagree but not totally disagree. But let take it seriously. At first reading I was like, excuse me. And go through the comment it was like, 'yes that what Edward de'Bono said, but....' So here come my doubt.

Saya seorang Islam, yang lahir sebagai anak kedua ibubapa saya yang juga beragama Islam, tapi itu bukan tiket untuk mengatakan anak yang lahir daripada keluarga yang beragama Islam itu akan selama-lamanya Islam. Nau'zubbilah. Fitrahnya, seorang bayi yang lahir ke dunia adalah kain putih yang sangat bersih, kemudian bayi itu membesar dan dididik mengikut acuan yang diberikan oleh penjaganya, dan Nabi Muhammad s.a.w berpesan 'ibu bapalah yang akan menjadikan anak-anaknya dalam kalangan Yahudi, Nasrani mahupun sebagai seorang Muslim.'

Dan apabila seorang itu sudah membesar, dia yang bertanggungjawab keatas semua perkara yang dia lakukan. At that moment, the responsibility isn't that simple and the learning process still going through. Bukan semua perkara kita kena lalui sendiri, bukan semua pengetahuan itu kita boleh cedok daripada buku, perlunya ada guru yang akan mengajar banyak perkara yang kita masih tidak tahu dan menerangkan apa yang kita tidak pasti. jangan membenci orang yang selalu mengingatkan kepada kita tentang syurga dan neraka.


if everything is leave to the person, then we didn't need laws and rules. Akal sahaja tidak akan menjadikan kita sebagai seorang yang baik.

Cuti #11 : kelmarin. Senyuman

Assalammualaikum...

11.11.11... Smartkan, tapi please, nombor hanya sekadar nombor. Sebelum ni pernah juga 09.09.09 atau 10.10.10... Dan sudah banyak disebarkan jangan terlalu berbangga dengan tarikh kelmarin, yang akhirnya berlalu juga. Kelmarin kalau di ikutkan sudah mahu kembali ke Kg Wai. Tapi disebabkan barang yang over-load terus malas mau angkat p pondok bas dan memang tidak mahu menyebabkan ada kawan yang terpaksa membatalkan program semata-mata mau kasi kawan saya duduk di black-area itu. Bukan bah, tapi tiada orang lain di block saya. *still di Taman Semarak*

Cukup-cukup, sebelum ke laut, mari kita berjalan di tepi pantai. Bukan pasal tarikh, tapi pasal gerakan bibir yang menghampiri telinga apabila satu lengkungan terhasil, senyum. Bila baca post ini, sila senyum sebab hanya dengan satu senyuman kita akan rasa gembira. Percaya atau tidak, biar macam mana gundah pun hati kita pada masa tu, kalau kita senyum macam batu dibahu sudah beralih sedikit. 'don't worry, be happy' itu orang putih cakap. 
“Terikatnya hati-hati dgn ruh-ruh ini dgn ikatan aqidah, kerana aqidah itu adalah ikatan paling kuat dan mahal. Ukhuwah itu saudara iman, perpecahan itu saudara kekufuran. Kekuatan yg pertama adalah kekuatan kesatuan dan tidak akan wujud tanpa kasih sayang. Serendah-rendah ukhuwah itu adalah berlapang dada, dan setinggi-tingginya adalah ‘ithar’ (melebihkan kepentingan saudara lain)" Imam as-Syahid Hassan al-Banna
Tapi, hati ni perlu dididik untuk sentiasa berlapang dada dengan orang lain. Bukan hati ja, tapi segala jasad juga. Dan kita tahu, bukan mudah. Susah mengawal marah, susah untuk tidak mendengki, susah untuk kita merendahkan ego kita, apatah lagi untuk kita berlapang dada. Apa maksud berlapang dada dengan saudara kita? Menerima kekurangan dan kelebihan orang lain. Senang atau susah? Mungkin sesetengah orang senang, tapi ada orang yang merasa susah.

Kalau berlapang dada itu pun tidak ada, jadi dimana nilai persahabatan kita. Bukankah kita berharap uhkhwah yang terjalin ini adalah kerana ALLAH? Baru faham tindakan sesetengah orang yang bertindak mendahulukan orang lain sebelum dirinya sendiri.

ps : anda, ada orang yang menulis pada ketika dia marah. dan senyum pada masa yang sama. mungkin menulis itu cara dia meluahkan rasa bila sakit itu sudah tidak tertahan. kemudian, senyum akan membantu dia menyembuhkan rasa sakit itu. senyumlah, kerana itu ubat apabila wudu' akan membenarkan air mata mengalir tanpa henti pada ketika terasa sakitnya hati.

Cuti #10 : Cerita Raya Haji

Assalammualaikum wbt... 

Selepas update belog dari Bukit Raya, Pendang. Sekarang masa untuk menulis short journal. Untuk bacaan orang yang sudi mau baca. Ke~ke~ (tirip sandara park bah..aih)

Hari sabtu. Seriously menyesal datang lambat. Tapi ah, pemandu pun bangun lambatkan *put the lemon to others*. Apa pun, terima kasih dengan Gibong dan Mazi yang sudi jadi driver dan ambil Efei dan saya di Kuala Perlis. At least, Bugiey sudah melawat rumah saya dan Efei. Izzat tidak joint, kenapa? Entah. Kuri pun, sebab tidak muat kereta. Sorry. Mau sewa 2 kereta, siapa yang bawa satu lagi? Peace. ^^,

Hari ketibaan... Pergh!! sambal belacan Raihan sedap! Semangkuk tu licin. Pedulikan jelingan Gibong yang mau tapau sambal bawa balik pergi UUM.

Selamat Hari Raya Korban. Selepas sembahyang raya, terus melawat kubur mak Ustaz Sahibullah. Al-Fatihah.
Selepas singgah di 3 rumah keluarga ustaz.  Tu ada gambar Efei dengan anak angkat dia. Sesuka hati. Alamak, nanti saya letak gambar orang di tingkap tu besar-besar. Comel-comel. Gambar Bugiey pun smart.

Designed Room

Assalammualaikum.

Small room, but there is wide area for improvement. Kita selalu lupa, ingat tidak perkara yang menimbulkan fitnah ini, "alah, dia nama ja pakai tudung, tapi on/off." atau "tudung labuh, tapi perangai macam vavi."(just some random rant, and i did hear that, always) atau "aku yang tidak pakai tudung ni lagi bagus kot dari dorang. mengata orang teruk sangat" dan etc. which became worst to the end. selalu kita akan jadi marah bukan, marah kepada kedua-dua pihak. jangan terlupa video panas yang leak masuk dalam internet. 

saya juga bukan budak yang baik, tapi selalu ada yang mengingatkan sentiasa ada ruang untuk memperbaiki diri. pakaian itu menzahirkan diri kita. dan silapnya, kita ingat semua orang yang pakai tudung itu budak baik. kita sangka orang yang bertudung itu baik. dan kita ingat pelajar sekolah agama itu semuanya bakal menjadi buah yang sangat manis dan terjaga. tapi kita lupa, iman manusia  itu bertambah dan berkurang. 

define baik. how good is good?

jangan cakap, itu fitrah perempuan suka mengumpat. no! itu kebiasaan yang dianggap perkara biasa. sedangkan perkara itu sudah dilarang secara terang dalam Al-Quran. some said, biasalah tu perempuan. susahkah mengikis sikap itu? banyakkan berdiam daripada bercakap perkara yang tidak perlu. teringat seorang pelajar, tokoh pelajar menengah rendah SEMEKAR semasa jamuan hari guru/kemerdekaan, motto hidup, "bercakap hanya bila perlu." siapa masih ingat? saya.

p.s :: kenapa seorang itu perlu berubah untuk menjadi lebih baik? setiap detik itu bukan menjadikan hidup kita lebih lama, tetapi semakin memendekkan umur kita, setiap hari itu, mendekatkan kita kepada kematian kita. akhirnya semua perkara akan berbalik kepada diri kita sendiri. tolonglah, saling mengingatkan.

ALLAH itu Maha Penyayang lagi Maha Pemurah, DIA akan sentiasa mengingatkan kita agar kita tidak terus terleka, dan kita jangan biarkan sehingga DIA merajuk dan tidak mahu lagi mengetuk pintu hati kita untuk berubah. Anda, kita bukan siapa-siapa dalam kosmos ini, biar siapapun kita.


Rabu yang bisu #2


shhhh... there is nothing to say.

Cuti #9 : Hari Raya Haji

Quick...super fast post... (poyo...eya...diam)

Sedang mengupdate belog dari Bukit Raya, Pendang...
Di cyber cafe Husni Digital Ent. Terkejut kau...
Free beh.. Khusnu Nabila spent.. Jeles? Nasiblah...

Ok. Report raya selepas tiba di Kuala Perlis. Sekarang masih ada misi yang perlu dilaksanakan.
Anda?

Cuti #8 : =)

Assalammualaikum... mood : ❤ (。◕‿◕。) ❤ 

Excited?! Sangat... for the first time, selepas beberapa tahun (ceh, macam lama), akhirnya, dapat berjumpa dengan geng CLASS OF 0307 yang menuntut ilmu di utara sini. Amboi hangpa semua noh,excited lebih... balik la... kami nga ada small gath be di sini. kamu ingat kamu ja? tidakkan~~ deh. sama bugiey, efei, kuri, gibong, kunu, n raihan (setakat yang saya kenallah)... sama izzat lagi. deh2. jeleskan budak kiut sama kami. ok, tidak sebab kamu lagi ramai. tapi meriah jua kan... nanti kamu p kfc, kita skype... adei, buruk bah perangai.

❤ (。◕‿◕。) ❤ ya, saya faham, hanya kita yang faham. ok. ingat-ingatkan, kfc tu milik public ok. biarpun atuk kentucky tersenyum melihat anda. ah~~ sangat rindu kamu semua... semua i meant it. 

terima kasih atas kesudian ini.




























ini biar jadi permulaan, nanti bila ada masa, kita buat gath semasa di perantauan. (tirip oversea bah. beh, oversea lah sangat merentasi laut china selatan seja) diam. tujuan utama adalah untuk menuntut ilmu. sila sentiasa ingat niat itu. 

❤ (。◕‿◕。) ❤ i can't wait. so now, need to do some clean up. hati sedang gembira, hujan sedang turun. ambillah peluang, doa insya Allah makbul semasa hujan. mudah-mudahan dimudahkan perjalanan esok. mereka yang membawa kereta, hati-hati ok. sayang kamu. sangat sayang... muah~muah~

ps :: bila kita berkorban, ikhlaskan hati. tidak kira apa pun, masa atau wang ringgit. maka, akan lapanglah dada kita. tidak wujud ukhwah itu, kalau yang itu juga tidak wujud. 

You, please keep healthy

Assalammualaikum...

Kelmarin kak dydue kena migraine (kak?!!idah, you SP is overloaded already. i know) . Alolo kesiannya dia, sampai tidak boleh buat apa-apa. Ya, migraine adalah sakit kepala yang tidak akan sembuh tapi boleh dikurangkan. Itu adalah info yang saya dapat masa belajar bio di matrix dulu. Mesti sangat sakitkan, sudahlah sebelah ja yang kena. Sabar. Kalau kita sakit, tandanya ALLAH masih sayang akan kita. Well, mungkin sebab kurang tidur, I guess. Sebab group kesayangan dalam facebook sangat aktif pada malam tu, dan saya menggila depan laptop sebab internet sangat-sangat selow~~ Encik ICT, tolonglah do something... Kesian kami~~ (style Yana...) Kakak dan abang Class 0307 SEMEKAR, please keep healthy. Every body worried.

Tadi pergi klinik. Ya, Perth-Lis sedang berangin sekarang ni. Kuat, pintu rumah ni boleh terbuka dek tolakan angin ja. Terkejut kami bila dia terbuka dengan sendirinya, sudahlah sekarang ni ada sangat banyak kejadian yang melibatkan manusia yang tidak bertanggungjawab. At least, kalau hantu kesan dia tidak akan seperti kejadian pagi tadi. Ah~~ Tidak boleh tidur pukul 3 pagi sendiri. Jangan cari nahas. Shut! Apa kena-mengena dengan klinik... Oh anda, anda sudah berada dilaut dalam. Me, please keep healthy too.

Demam... Well, nasib badanlah kan... Biarkan. Doktor klinik tu pun cakap, this sem i saw you twice already, with the same problem. Ke~ke~ September dulukan Perlis hujan. (Oh, kedapatan. Sebenarnya bukan di Perth-lis...Perlis... Ok, oversea untuk saya. Diam) Dapat ubat ni first time sebab saya memang sudah tidak boleh bercakap! Bukan-bukan itu cerita saya... (adei, punya panjang bukan itu topic utama!)
Ya, batuk berkahak. Diam... Sakit you...
Pergi klinik pukul 4.00, right after lab embedded which saya duduk antara meja supaya tidak kena air cond. En Azman pula rajin lalu kawasan kami kali ni. (Sebab semua orang dalam kumpulan tu main... "saya tak marah. saya nasihat je." erkkk...berdesing telinga... tapi encik, otak saya tak boleh bergerak, aircond tu betul-betul menghala ke meja saya dan hidung saya sudah berair-air.) Alasan-alasan... ya, ya. Jangan risau sir, saya serumah dengan Soon. Nanti saya tanya dia. Ke laut china selatan sudah budak ni. Sengaja pergi klinik masa tu, supaya dapat TL (time leave) untuk lab Control Systems. Nasib baik Encik Nazri tertinggal cop... Selamat sikit 5%. 

Bila sampai klinik yang dulunya berada pintu pagar block, ada satu orang lagi student, lelaki pakai baju merah. Rasanya 1st time dia datang klinik ni. Macam Nadia. Kali pertama! Selepas 4 sem di UniMAP ni. Gila cekang antibodi~~ Oh, Nadia gastrik. Terlebih mengurangkan makan. Shhh~~~ Budak tu datang awal dari kami, tengok nombor, 1018. Bila daftar saya dapat 1020. Means adik tu (i guess adik, ya, saya sudah tua) dapat nombor 1019 kan. Tunggu, tunggu.... Aih lamanya menunggu. Ting tong~ 1019 dipaparkan di LCD. Tapi dia buat dunno ja. Saya dengan Nadia bagi signal dengan dia, tapi mulut confirm kunci la... Pemalu kononnya~ Bengong disitu untuk saya. Jadi, saya pun potong queue sebab 1020 sudah~~ Dan dia masih duduk disitu, padahal dia tengok juga LCD no tu. Eh, itukah nama tu? IDK. Tapi, betul, dia angkat kepala dia tengok LCD tu! Saya tidak menipu anda! Nadia pun cakap macam tu.

Rupa-rupanya cerita dia macam ni. Sebab Nadia dapat no 1021, jadi dia masih menunggu dengan adik tu. Adoi, mungkin ini first time dia pergi klinik UniMAP, then dia tidak perasaan ada resit nombor tu untuk dia. Boleh dia biar resit nombor tu diatas meja. Lepas tu, bila saya keluar, barulah turn dia masuk. Staff tu pun pelik Nadia cakap.
Tu...tu... LCD tu call for me... Sorry I didn't mean to skip the queue.
Lepas tu, bila dia keluar, well macam hospital. Kita kena tunggu masa kena bagi ubat kan. Tapi mamat tu, boleh blah macam tu ja. Ok, dalam kepala saya dia just ambil MC. macam Farah buat. Pergi klinik jumpa doktor, tak ambil ubat tapi ambil MC. Sebab Farah adalah pengunjung tetap klinik tu, jadi dia sentiasa ada bekalan ubat rasanya. Bila adik tu keluar, Nadia pula jumpa doktor tu. Doktor comel~~ Perempuan ok. Then, saya dengar, "Mohammad Razif." Hahaha... Miss... mamat tu dah blah! Tapi saya mana boleh ketawa ada staff UniMAP yang tunggu giliran juga, no dia 2015. See the difference between student 10, and staff 20? Teori saya buat sendiri, sila abaikan. You, all of you, please keep healthy.

Kesian pun ada juga, rasa bersalah sebab tidak tanya dia, dia ambil ubat atau tidak. Oh adik. Sorry. Tapi lucu, siapa suruh. Cuba-cubalah ringankan mulut tu sikit. Staff klinik ni betul baik.. Tak tipu... Ini kunjungan ke-4 saya di klinik ni. Dan ya, 1st time saya minta TL. Kamu? Nah, kerja tu ambil MC ja semua... Jangan tipu...

Ok. Later... saya kena paksa SFR masuk juga dalam otak ni. chao~~~ wasalam. Nama yang digunakan adalah bukan nama sebenar.


p.s :: you, all of you. please keep healthy. Tahu tidak nikmat sihat itu sangat besar. Bersyukurlah kita.

pen merah, biru dan hitam

pen merah pen biru
you marah, i love you...
(dimana pen hitam?)

Ha.Ha.Ha. Siapa pernah dengar lagu ni? Lagu budak-budakkah ni? I guess, orang tua yang cipta pun. Tapi best. It not the point, the point here is... 'awak, hati dia sakit tapi tidak mungkin akan mati.' ~ Lord Zara style, yes I admit. Sebab saya sangat suka baca post dia. Wah, dia sangat dipercayai oleh kawan-kawan.

You, i've fallen to someone. someone every one care, but it impossible to be with him. ayat ni, buat semua jadi kucar kacir. susahkan bila dalam satu kumpulan tu, ada orang yang bermain mata. saya sendiri tidak tahu. sangat jauh untuk menelaah ke dalam hati tiga orang yang sangat kita sayang. lagi parah bila akhirnya ketiga-tiganya sendiri tidak tahu apa yang sedang berlaku. 

kamu si pen hitam. kamu yang jatuh hati dengan prince naveen, cinta itu satu fitrah. bukan salah kamu kalau rasa itu wujud sekalipun, jadi berhenti menyalahkan diri sendiri kerana jatuh cinta dengan dia. walaupun akhirnya, akan terasa sakitnya hati bila tahu dia sebenarnya menunggu orang lain dan kita sendiri tahu, tangan yang bertepuk itu, tidak bertepuk sebelah tangan. teruskan sahaja kehidupan. biarpun sangat pahit.

kamu si pen merah. kamu bahagia bukan? mungkin kamu belum tahu, tapi pen biru tidak pernah menafikan. dan saya gembira, kamu tidak bersedih diatas kehilangan sebelumnya. sebab dia mungkin boleh mengganti, cuma kamu juga tidak yakin rasa itu.

kamu si pen biru. saya minta maaf. saya minta maaf kerana mendapat kepercayaan kamu dan kedua-duanya. kamu yang tidak faham apa yang dirasakan oleh cinderella dan snow white, kamu berhak membuat keputusan kamu. maaf, saya tahu cerita keduanya, ketiga-tiganya. seorang dihulu, dimuara dan ditanjung. ya, baru perasan. rupanya begitu perjalanannya. siapa yang nampak, mungkin orang lain nampak apa yang berlaku tapi akhirnya hanya berakhir dihujung nafas. 
saya? sekeping kertas, saya cuma boleh memerhati, membaca segala yang kamu coretkan. saya melihat hanya sebagai seorang kawan. tapi ini soal dua hati. antara pen merah dan pen biru tanpa tertinggal pen hitam. tapi yang rasa bersalah kini cuma satu hati, ya, saya rasa bersalah kerana mendapat kepercayaan kamu. bukan berdua tapi bertiga. 
abaikan note embedded systems dibelakang
tiga segi? tidak. cuma satu garisan lurus, biarpun one-way traffic disebelah sini, tapi disebelah sana ada lebuh raya. patah balik antara dua hati, tepukan itu bergema. kamu apa yang perlu saya lakukan? koyakkan kertas yang sudah basah ini, supaya pen biru tidak membaca apa yang ditulis pen hitam. sebab pen hitam minta itu. pen biru. saya sayang kedua-duanya, pen hitam dan merah. cuma tidak tegah melihat yang seorang menangis lagi. ya, dia sakit biarpun dia boleh ketawa dihadapan kita tanpa seorang pun terkesan, tapi tadi dia menangis lagi untuk yang kesekian kalinya kerana kamu...

p.s :: dari mata helang pemerhati. person doesn't always want to show their emotion. they keep it alone. ah sudah...

Big Bang vs 2NE1

Ok. post ala-ala eat you kimchi written edition... well, currently addicted to 2NE1-Lonely (Japanese Version) where they filming it still with snow, but much better i guess, even i like the korean version more for song, but for music video, i prefer japanese version more. Oh, may be because i already get used with the korean version. ok, fine... done there...

Big Bang - Love Song
2NE1 - Lonely

Destinasi Terjah : Langkawi

Assalammualaikum.

Bosan?! Mana ada, test berderet minggu depan, tanpa sebarang kompromi. "I am the one who give you the test, so let me decide it." that word enough to tell you the situation of this session. This post will be extremely long, and I know I can't write something that 'ringkas dan padat'.

Perancangan yang kami buat sekadar di mulut ja pun sebelum ni, dengan Nawal. Ingatkan Sheeda ikut sekali, tapi dia balik rumah pak cik dia. Pastu ingatkan dorang Ika mau ikutlahkan, tapi cuti deepavali ma... jadi dorang pun menolak dengan alasan, ramai orang. Yups, that gonna be the waste for this extremely short trip! Huh~~ Nasib Kak Noi ikut, kalau tidak, entah mana ja lah saya dengan Nawal sampai.

Sepatutnya Kak Erna hantar kami pergi jeti jam 6.30 pagi, kalau mengikut perancangan dari Kak Noi, bertolak naik ferry pukul 7 pagi! Terkebil-kebil jugalah mata bila dengar macam tu, tapi dalam hati selalunya boleh. Sekali, kita hanya merancang, ALLAH juga yang tentukan. Jam 7.15 pagi baru beratur beli tiket untuk naik ferry LADA TIGA jam 8.15. Tum, tam, tum, tam.... Jam 10 baru sampai Langkawi. Dari jeti Kuala Perlis ke Langkawi cuma ambil masa sejam. Belum sempat habis satu movie! Sila abaikan delay yang sangat lama di jeti Kuala Perlis.
Tiket ferry (one way : Kuala Perlis - Kuah) - RM18

Hm... saya sendiri tidak pasti sama ada ini advise atau another mumbling, tapi kereta sewa sangat mudah didapati disekitar jeti Pekan Kuah tu, even masa ni adalah schools holiday, tapi masih banyak pilihan kata abang yang tengah promote kereta sewa dia. ~ erk, takpe Kak Noi dah bayar deposit pun  untuk kereta Iswara yang kehabisan minyak itu.~ bila book kereta sewa lebih awal, tanyalah sama ada kereta yang bakal kita guna tu elok atau tidak. manual atau auto. You are costumer! Hold a pride on it. Ini kali pertama, jadi... agak 'kahsihan' jugalah. Jangan lupa peta! Sudahlah berjalan tanpa tour guide, peta sangat penting. Biarpun Langkawi ada signboard yang agak cemerlang, tapi still, peta diperlukan untuk tau arah, sebab mana ada signboard tu bagitau untuk naik Cable Car, kena lalu Padang Matsirat. Selepas lalu Padang Matsirat, baru ada signboard pasal Langkawi Cable Car. 
Sewa kereta (Iswara : Half day) - RM50

Langkawi Cable Car. MUST DO! Bila sampai Langkawi, Dari Pekan Kuah ambil masa dalam 45 minit juga. Astaga! Punya banyak traffik light! Diam. Bukan itu tujuan menulis. It's a public holiday! It a wrong time to come but we were here. CONGESTION OCCUR IN WAITING HALL. Sampai jam 11.50, tapi cuma dapat naik Gunung Mat Chin Chang (spelled on how i saw there. Langkawi Online write - Macincang)  tu pukul 3.30 ptg! Selepas berbaris hampir sejam, menghabiskan masa disekitar Oriental Village tu hampir 2 jam, merahlah juga telinga bila ada orang yang langsung tiada perasaan memotong barisan, queue please! orang lain pun menunggu lagi lama dari kamu! Contoh yang sangat tidak baik untuk semua orang yang ada di sini. Bila sampai peak, terlupa segala-galanya pasal orang potong queue tadi. Subahan'Allah. Lepas tu, terus berkira-kria, bila entah dapat beli DSLR... 

Duty free : Tapi tahan dulu...
3 : "And which of ALLAH's favor can you deny?" Ar-Rahman
 Tiket cable car (Malaysian : Adult) - RM15.00

Makam Mahsuri - So, selepas masa sangat banyak dihabiskan di Langkawi Cable Car, kami cuma sempat singgah di sini. Lagipun, tujuan utama memang untuk naik cable car kan, tidaklah juga menyesal, dapat bagi makan arnab, tengok orang bergambar dengan ular, nampak kancil, rusa... Ok. Ini bukan lawatan buat kajian sejarah. Tapi, sambil-sambil kita membaca al-Fatihah, boleh juga tau rumah Pandak Mayah tu macam mana, keturunan-keturunan dia macam mana. Orang yang melupakan sejarah akan mengulanginya bukan? Sila ambil perhatian, kawasan ini sangat best untuk shopping baju long-sleeves. Sila beri kemaafan diatas ketidakbolehan menolak diri ini daripada membeli baju-baju itu... Kalau bukan sebab masa semakin singkat, habis kedai tu semua kami borong... Tipu~~ 
 Tiket (Adult) - RM5.00

The only picture taken from Mahsuri Tomb. (Langsung xda kena mengenakah?)
Hj Ismail Group building - Ambil kau... apa lagi yang akan diborong dari Langkawi bagi pelajar macam saya kalau bukan cokelat... Haih~ Sangat rambang mata. Nasib boleh fikir yang masih kena beli LCD selepas ni. Nawal adalah beli barang untuk mak dia... Lagi seminggu cuti mid sem, dia balik Selangor~ Saya? Ada siapa-siapa mau support tiket balik Sabah? =)

Masa untuk balik. Tepat jam 6.45ptg sampai jeti Kuah untuk balik Kuala Perlis. Lepas tu, jumpa budak schools yang lain, ngeh~jalan diam-diam. Thanks to Kak Noi and Nawal kerana dengan cekapnya memandu kereta sambil membaca peta dan signboard. Saya memang penumpang paling senyap dimana-mana pun. Lain kali, bag pack p Terengganu pula. Insya Allah. *can't wait hang out with ex-SEMEKARian from UUM!* wrap-up perjalanan, singgah makan spaghetti di Maicafe, Kangar. Sedap! 

Tiket ferry (one way : Kuah - Kuala Perlis) - RM18

Destinasi terjah ni, akhirnya telah berjaya mengosongkan dompet saya... Habislah lepas ni, makan nasi bujang ja lah hari-hari.

p.s :: 
1. if you want to go somewhere without any plan, ask other only once. if they say "er...let me give it a thought first" just assume they turn down your invitation. or you'll end up upset.
2. respect other please.
3. don't waste your time. time is precious. always do.
4. never forget to pray. Jangan jadikan sesuatu yang halal itu haram.

Kaktus

Assalammualaikum...

Cantik tapi penuh duri. Sangat cantik bila diberi penjagaan yang betul sebab dia akan berbunga, tapi bukan semua orang akan dapat melihatnya berbunga.

Bila kaktus itu mempunyai akar yang sudah buruk, sedangkan batang dan bunganya belum kering, adakah kaktus itu boleh diselamatkan? Kalau tidak dicantas dan tanpa rawatan yang betul, nanti kaktus itu akan rosak. Dan kau tidak punya cara untuk menyelamatkannya.
 
Siapa sangka bukan, kaktus yang penuh duri itu rupa-rupanya masih berdepan dengan pelbagai masalah, dia berdepan dengan kutu, hama juga tikus! Dan sebenarnya tanpa duri itu, kaktus mana mungkin dapat hidup dalam masa yang lama tanpa air.   

Seperti itukah kehidupan? Perfectionist. Tapi tidak ada makhluk yang diciptakan oleh ALLAH dibumi ini sempurna. Sepanjang perjalanan kehidupan kita ini adalah pembelajaran, dan kita perlu melakukan kesilapan. Tidak ada manisnya hidup tanpa segala ujian dan musibah, bukan? Dan sebagai manusia, kita tentunya akan melakukan kesilapan, kesilapan-kesilapan yang menunjukkan betapa kerdilnya kita.  

            Aku minta kepada Tuhan setangkai bunga segar,  // mungkin kita mahu berjaya
            diberi Nya kaktus berduri,                                   // tapi kita gagal
            Aku minta kupu-kupu ceria, 
            diberi-Nya ulat yang hodoh,
            Aku kecawa dan sabar, tetapi bersabar,              // kita perlu terus bangun, jangan jatuh terus
            Tidak lama kemudian, 
            Rupanya, kaktus itu berbunga indah,                    
            dan ulat itu menjadi kupu-kupu yang cantik.         // dilengahkan masa itu, supaya kita jadi lebih baik
            Itu salah satu cara Tuhan mengasihi kita.

p.s :: yang membezakan antara manusia dan haiwan itu cuma akal. dan bila akal tidak lagi dipagari oleh hati maka tidak hairan sangat ramai yang mendabik ke langit.

BOTM Oktober : Nama Pura

Assalammualaikum...

=D Gara-gara ke'comel'an dengan contest WSB kali ni... saya rasa saya pun mau joint... Ke~Ke~Ke~ bukan perasan comel, tapi adidi... ah, bila lagi kan... 

Dari kecil sampai ke remaja ni *tidak mau mngaku tua bah, astaghfirullahalazim, sedarlah umur semakin meningkat* adalah juga percubaan demi percubaan untuk ditukar nama, tapi yang melekat tatap Idah. Masih ingat sampai darjah satu di SK Bundu Tuhan, saya tidak pernah tahu nama sebenar, darjah 2 di SK Lohan baru tau, itu pun sampai belajar di UniMAP ni baru tahu eja nama sebenar yang sebenar-benarnya mengikut Borang W dan IC. Jadi waktu sekolah dulu, time exam sama ada kertas soalan sudah ada nama penuh saya atau saya tulis Aida Aziz. sikit lagi Aida Aris...
i'm the kid in red with my father and sister.

Healing Incantation

Lucu... sangat lucu.... sehingga terlupa yang sebenarnya diri ini sedang mentertawakan diri sendiri...

I don't know the details... but it always create a good image, a good feeling. i smile for the whole day just to remember the word 'curi dewan makan...' and that moment i smile by myself... macam orang tidak berapa betul. err...is it only me who always remember such moment and then smile afterwards? ehmm...like i care, at least, i didn't do such think in front of others. errr... kalau buat soalan infinity-infinity ni, saya senyum juga kalau dapat selesaikan soalan tu... ini pun consider bermasalahkah? senyum itu satu sedekah ok...kalau muka 24 hours serious, nanti cepat tua... dan sangat ramai orang cakap saya ni nampak tua daripada umur... ehmm... biarlah...

masa jadi budak asrama dulu, saya tidak ada extra-ordinary story to be told. i am an average girl that walk on my path, i follow the rules even try to break every single of it. where i don't like being punished. but some my friend are extra-ordinary with unbelievable thought. they share how they feel now, it something really funny, but it hilarious why they even do it. 

Untitled

dan biarkan air mata itu terus menitis jika hati kamu lembut.

Let them laugh a little: much will they weep: a recompense for the (evil) that they do.
At- Taubah (9:82)

Reading Challenge #(unkown) : Syabab Musafir Kasih

Assalammualaikum...

Terbaik... baru pinjam novel ni dari Nawal. Dan habis baca buku ni selepas 2 jam baca, tanpa sebarang gangguan. Mestilah, jam 11malam. Siapa lagi yang mau kacau, sudahlah weekend. Kalau tidak, mesti haru juga terfikir besok ada kelas. Lagipun novel ni ada dalam 361 muka surat ja pun... Ok, done talking such thing...
 \
Fakta! Itu yang diperlukan agar novel yang berada dipasaran kita sekarang tidak terus dilabel sebagai bahan bacaan picisan. Dan fakta yang tertulis bukan sembarangan, perlu ada ilmu dan kajian di atas fakta tersebut.  Syabab Musafir Kasih  by Fatimah Syarha Mohd Noordin. 

Aircond : Perlukah?

Assalammualaikum..
Melaporkan terus dari MKR2, sambil mata melihat-lihat ke arah lecturer...
Janganlah tertangkap...
Like said..perlukah aircond dalam lab ni pasang 24 hours??
I'm freezing people!!!!
Later. Out.

Britney Spears : Criminal

[Verse 1]
He is a hustler
He’s no good at all
He is a loser, he’s a bum, bum, bum, bum
He lies, he bluffs
He’s unreliable.
He is a sucker with a gun, gun, gun, gun
I know you told me
I should stay away.
I know you said
He’s just a dog astray.
He is a rebel with a tainted heart
And even I know this ain't smart

Masa : cannot rewind

Assalammualaikum...

Pernah tidak kau main game Resident Evil or that annoying Angry Bird or may just 'bubble trouble'? Apa yang sama dalam setiap permainan video yang selalu dijadikan bahan menghilangkan bosan katanya mereka... Well, you can always repeat the game from the moment you want it to start. You may found some place to save the game, named the save point. While you just need to replay the whole game if you lost life, while your life is not.

"Jangan putus asa, kalau kamu gagal sekarang tidak bermakna kamu akan gagal dalam kehidupan. Ada sangat banyak perkara yang kamu boleh lakukan untuk bangun semula." A friend advises. Agree, but it will cost you more. What is cost? Money? One of it. Time, that what matter the most. Time is not something you can control. I meant the real time, the reality. Not the digital clock which you may control the second, not even the time to spin your clothes in the machine. It simply your life.

*as seen on [Ipa] note books*
a 20 years old rascal.
20 years x 356 days = 7,120 days
7120 days x 24 hours = 170, 880 hours
170 880 hours x 60 minutes = 10, 252, 800 minutes
 but from the 10, 252, 800 minutes how much i spent to study? to became a good daughter? to become a faithful fellow? 

Tinggi untuk dicapai

Assalammualaikum!!

Sangat-sangat setuju. Bila hati sedang tersenyum, senyuman pun sudah hampir ke telinga... Sangat sedikit kata-kata yang berlalu di otak. Tapi biarlah kita saling mengingati.

Ingat perkara-perkara yang mendatang dalam setiap perkara yang sedang kita lalui. Mungkin ketika ini kita masih boleh bergelak ketawa sedang ada sangat ramai saudara kita sedang bertarung nyawa. Sangat banyak air mata yang mengalir kesedihan dan sangat ramai yang memerlukan bantuan tentunya. Kita terasa tidak ada kerja yang perlu dilakukan sedangkan sangat banyak assignment yang menunggu dikemudian hari. 

Kadang-kadang ada terdetik dihati, teruknya kerana membiarkan orang lain terus menerus hanyut dalam dunia yang mereka reka sendiri. Berkali-kali ditegur tapi masih tetap tidak berubah, akhirnya kita sendiri jemu.Takkan tak faham lagi. Bukan tidak mahu membantu, tapi dunia kita digerakkan oleh kita, kalau kita tidak mahu berusaha, maka kita akan sentiasa berada dalam keadaan yang sama. Macam mana sekalipun kita mahu nasib kita berubah, tapi tanpa usaha kita sendiri, maka kita akan tetap menghadap coding dan formula yang sama tanpa faham apa-apa pun.

p.s : words that to realize he wasn’t around anymore. Peace! It’s fake.

Reading Challenge #2 & #3

Assalammualaikum. =)

Er...sangat progres untuk mencapai 25 buku sebelum 2012 ni agak slow. Baca juga manga dan Solusi. 

#2 Maryamah Karpov

Terbitan PTS, buku yang sudah diterjemahkan ke bahasa Melayu. Sequel terakhir tetralogi Laskar Pelangi. Diterbitkan pada tahun 2008. Tapi cuma tahu tentang buku ni tahun ni, selepas Laskar Pelangi ditayangkan Astro. Kalau ikut Google, buku sequel ni, sangat famous. Tapi, saya macam tinggal dalam balang kaca. Langsung tidak tahu apa-apa. 

Disebabkan saya tidak pernah jumpa 3 buku sebelum ni, jadi saya tidak dapat ulas panjang tentang jalan cerita.
Tapi buku ni, nice. Macam Laskar Pelangi, tiada apa yang akan menghentikan mereka. 'Aku', Ikal, yang berusaha untuk mencari A Ling. Biarpun dia ragu-ragu, tapi dia teruskan pencarian. Usaha mereka menyiapkan perahu asteroid yang melalui sesi pengiraan. "Sains boi...jangan meremehkan sains."

p.s : Hey, Alumni SMK(A) Mohd Ali class 0307... you people better read this! There is nothing to regret.

Manchester United vs Chelsea

Assalammualaikum...

Kalau anda terasa ini adalah komen tentang perlawanan antara Manchester United vs Chelsea 18 September 2011, jam 11.55 malam... maka, sila jangan meneruskan pembacaan. 

It's trending @Birds (Twitter) MU VS CHELSEA... Baru perasan kenapa semalam cafe Aweera penuh, Tapi sunyi sepi ja Kg Wai semalam. Tiada kecoh-kecoh pun... Padahal budak rumah ni tidur dekat-dekat pukul 2 pun *bukan siap pun lab assignment 1...adei*... Ok, fine... Rumah sudah nun dihujung KKC, so tiada lagi sakit hati tidak dapat tidur malam-malam sebab bising di cafe. i'm not watching, but sure it was lot of fun and excitement! May be sebab saya tahu MU menang dan Chelsea kalah? euh...Pare, ko patut berada di sini baru saya ada kawan mau tgk.

Manchester United 3 - 1 Chelsea

Laskar Pelangi - Nidji

Mimpi adalah kunci
Untuk kita menakhlukkan dunia
Berlarilah tanpa lelah
Sampai engkau meraihnya

Laskar pelangi
Tak kan terikat waktu
Bebaskan mimpimu di angkasa
Warnai bintang di jiwa

wishlist?

Assalammualaikum. =)

A wish that the heart make, have a power to move a men heart.

Saya mahu ini!

 I like 'freezing the best moment'. Alang-alang beli kamera DSLR. i saw a masterpiece at Ana Faraqien a.k.a Along when hang out at her house at July. what a stunning picture in the frame. i just can't believe that was her own art work. she is a good photographer, she know when and where the right moment to click. even still using the same old point-and-shoot/compact camera, but lot of us recognize her talent. 

so did i try to copy it? yes. i have my own definition of beauty, it may can't be compare to other. it for my own collection. freezing the moment that will never repeated with the same feeling, because memory will lead us back to the love. peace!

p.s :: should i have it or not?

Penunggu Istana

Damn! Hidup-hidup kena tipu... Seriously, i thought it is true story. [But may be it BASED on true story. Tapi tolonglah jangan bagitau Amar tu sampai sekarang tak dijumpai, his Facebook updated!]

It said... 'a documentary'. Ok, fine... Filem ni ada di pawagam lama dah, 21 April, yet I only watch it yesterday. What the hell i don't know nothing about this. Itu pun sebab Ika dan Yana ajak tengok dalam laptop sebelum 'melawat' FestKon di Kangar. Lepas tu rumah KKC yang baru sahaja didiami jadi pawagam paling kecil and F.O.C di Malaysia ni. Dengan Nadia, Am dan Azer.  

Because the curiosity, i search about this documentary. Mustahil dokumentari yang woah! macam ni langsung tidak menimbulkan kekecohan dan .... what? ih, well you now, panaslah kan... lagi pun, ada yang cakap pemilik istana tu saman the producer. Tapi biarkan...

Menarik? Yes. Dua mata ni hanya tertumpu pada skrin laptop. Apatah lagi bila Uncle Seekers tu balik, the tense start. Tinggallah budak yang berlima tu mengkaji. Tapi terfikir juga, budak-budak ni buat assignment apa sampai buat kajian ni. Dorang course apa? Weh, saya tanya 5 kali kan soalan ni...Tapi tut...tu... operator pun tak jawab... Ah biarkan.. Lagipun dorang sekadar mahukan footage*.. Remember when they fight either want to go back or not... 

Mungkin ada orang yang cakap cerita ni poyo lah...apa lah... Yet, i give it 5 stars for the try... Nice! Untung juga kan diorang... Dapat juga 200k... 

p.s :: dalam seribu orang ada berapa orang yang solat. dalam berapa orang yang solat ada berapa yang faham maksud ayat yang dibaca. dalam cerita ni budak Ferra something tu ada mention kan... 'tapi takde sorang pun bangun Subuh'
*in Performing Arts;  footage = the extent of film material shot and exposed

Reading Challenge #1 : Ma Yan

Novel yang ditulis daripada kisah benar. Sebuah cerita yang mengisahkan tentang seorang anak di sebuah desa terpencil di China yang berusaha untuk mendapatkan pendidikan. A very good story, frankly a lot of it words hit me straight to the head.
Kemahuan untuk mendapatkan pendidikan yang sangat tinggi dalam ketika dia berada dalam satu situasi yang hampir tidak membenarkan dia untuk mendapatkan pendidikan formal. Adakah dengan pembukuan diari seorang anak perempuan ini akan memberitahu kepada seluruh dunia, bahawa sangat banyak rezeki di bumi Tuhan ini yang tidak dibahagikan selayaknya.

Buku yang sangat baik untuk menyampaikan pesanan kepada orang-orang yang terlupa bahawa kita berada dalam keadaan yang membenarkan semua orang mendapatkan pendidikan formal. Dan apa alasan kita untuk tidak mahu menuntut ilmu. No offense here, I didn't say kalau kita tidak bersekolah bermaksud kita tidak menuntut ilmu. Bullshit! Ilmu tidak hanya akan diperolehi melalui buku.

Every one have the right to express their feeling. Yet, you don't have the right to talk back to your parents,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...