2ne1 - Missing You

Ouchhh...
The song is nice! I mean good. E

Published with Blogger-droid v2.0.10

roasted

"being jobless is such a pain in the ass"

Aduh!
Kita percaya rezeki kita sudah ada. Usaha!

Ah, baru 7 rupanya apply dlm jobstreet.

Published with Blogger-droid v2.0.10
Kerja sekarang ni jaga gerai, dengan gaji minum ice blended tiap2 hari. (Ok, minggu lepas berat turun 2kg. 2 hari ni sudah naik 500g.) 

Adik: Aunty, aunty mau belikah kelapa yang sudah kena bongkar? (kelapa tua yang sudah kena buka kulit)
Orang 1: Alah, tiada mau guna tu disini? (Rasa mau ambil)
Orang 2: Cuba kau tanya sana sebelah, dorang mau itu mungkin.
Orang 1: Besok ada lagikah? 
Adik: Besok tiada sudah kante. (Muka sedih, pandang lantai. Damn)
Orang 1: Alah, siou no kopio. Kami nda guna bei kelapa sini.
Adik: Bah, nda apa. Pensikou.
Orang 1: Siou a.

Sepuluh minit kemudian.

Adik: Aunty, kasi kerja dulu saya sini sementara. Cuci-cuci piringkah?
Orang 1: Alah, ko nga nampak juga kante, nda ramai juga orang datang sini.
Adik: Cuci-cuci piring tiada kah? (Frust)
Orang 1: Kalau pagi ndada. Ko nda p sekolah ka ni?
Adik: (Diam)
Orang 1: Bah kalau tengah hari, ko try lah datang sini. Masa tu, ramai mangkali yang datang sini. (Mana boleh ambil budak sekolah kerja. Bingung, dengan lesen yang belum siap… Cari masalah lagi) 
Adik: Bah. Nanti saya datang. (Terus jalan)

2 weeks. And he never return. Datanglah adik.

lowongan kerja

Kalau ikut hati memang tidaklah terupdate blog ni...lagipun bila jaga gerai sekarang memang macam tidak akan pernah ada peluang untuk online *tiada talian internetlah*... Tapi tadi nampak post kakak tu, dia dapat interview INSEP - Analog Layout Design... Sedih gila didalam hati~~ Hahaha... Mungkin bukan rezeki... Bukan rezeki~~ Susahlah pula untuk menerapkan benda tu dalam hati sekarang... 

Semua orang-orang yang lebih tua dari saya *i mean my big family* suruh sambung M.Sc... Tapi... Kalau boleh tidaklah mahu coursework...  Dan sebab pengaruh En Zaid sangat besar dalam kepala otak saya ni, jadi mungkin kalau mau sambung pun through tempat kerja... The BIG THING IS 'oh, saya tanam anggur ja sekarang ni...' Shoot! 

 Later, there is more important thing to do. 

Konvokesyen UniMAP Ke-8

abah dan mama dibumi perlis.
terima kasih sebab tidak pernah putus harapan dengan saya

Alhamdulillah, dengan izin ALLAH selepas 4 tahun menimba ilmu di negeri orang, berjaya juga akhirnya memperoleh sijil Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian) (Kejuruteraan Komputer).

Terima kasih untuk lecturers, FYP's supervisor, PLV, kawan-kawan... Semua... Terima kasih banyak-banyak. 

Syabas dan tahniah untuk sesmua kawan-kawan sepentas selama 2 hari ini. 

one question

That one particular question she ask, at the age of 7.

"Aunt, why they wear such big tudung? What is the different between those and the short one?"


merantaulah

"OK. Thank you. Bye"

-Alhamdulillah. Less one jobless.-

Bertimbang-timbang. Rasa mahu dalam masa yang sama tidak juga. Teringat ayat dalam facebook CIC "wahai, warga unimap merantaulah korang, selepas tiga tahun baru kembali ke tempat masing-masing."

Sebab ayat tu ditulis untuk senior yang sedang cari kerja masa tu, rasa macam, 'betullah tu.' tapi sekarang, bila benda tu jadi dengan saya, ~~ =|

Berlelah-lelahlah, manisnya hidup akan terasa selepas lelah berjuang.
- negeri 5 menara-

ps: bila baca balik, saya menulis keluhan. Tapi dia tulis what we called a good read - "Kenapa Ramadhan Kita Tidak Mendidik?" mari mencari ilmu.

cuti? bukan lagi

*bajet mata berair-air*
Serius rindu! Buat teh, guna jenama yang sama, tapi rasa lain. Masak telur, guna cara yang sama. Rasa lain. Adeih~ Rindu dengan ge-girlz..

xoxo


the unstoppable natter

sesi masak-masak! even saya selalu tidak tolong, tapi suka gila tolong makan
Insya ALLAH I have finish my study in UniMAP for degree. so, I am home now and it not for semester break anymore. Just to think about it made me feel like, my~ where will I go, what will I do now? Serious stage.


the photo booth


facebook status
twitter tweet
blog post

you try to control people perception on you?

did you driven purely by narcissism?


i should have another label "saya perasan baik" dan "pet peeve". Sesak seksa tau!

Selamat Pengantin Baru!!

For our seniors : Kak Ibah, Kak Munir dan Kak Aida. 01062013
Sumber  :azlanyusofpunding.blogspot.com

May ALLAH showered those happy couples with bless and 
everlasting future together. 
❤ (。◕‿◕。) ❤

anak perempuan pak cik semua dah kahwin

Kak Ibah pesan, jangan mengarut-ngarut upload gambar kat facebook. Tapi gambar ni so precious untuk simpan dalam memory ja.

unimap's!
Nadia, Kak Ros, Abg Fitri (the Groom), Kak Ibah (the Bride), Kak Fairuz, Kak Su
Am, Has, Sy 

ps :: Ada mak cik tanya saya dah kahwin ka? Mak cik!! Taulah geemoookkkk daaaaa~~~ Nampak macam bawa fetus dalam tummy~~ Muncung sepanjang masa perjalanan cari Snogurt ^___^

 

Season Finale #5: Final Year Project

"Never ever put your work to the last minute."

Alhamdulillah, finished viva for FYP yesterday at 9.43 AM at MKP1.


Oh lambatnya habis... Amboi poyo! Nda la, tapi sebab Dr Mijanur lambat sampai, jadi saya start dalam pukul 9.15 pagi. Pastu kena warning awal-awal "You have only 20 minutes for presentation" oleh Tok Wan (a.k.a my supervisor). 

You see, how the schedule affect me damn much. Bila scroll down memo FYP ni, Group 1, first presenter Syaidahtul Badriyah. Bulat ja mata tengok, padahal dalam group yang lain ada yang start pukul 8.30 pagi sebab group dorang ada ramai. 

Urge untuk update blog tu serious kena tolak jauh, padahal banyak gila mau tulis, tapi sebab kena utamakan apa yang lagi penting. So, gian untuk menaip-naip tu akan kena tolak lagi sampai 7hb ni - assignment, project software dan first paper untuk last semester - entry yang ni pun sebab bagi muka sikit kepada diri sendiri.

ko tau bosan tunggu orang lain habis bila ko orang first buat presentation

update facebook - memang niat untuk sakitkan hati budak kkf28
yang belum habis present lagi... hahaha. #damn

 Gambar bawah ni guna timer, sebab kami duduk belakang panel, jadi mana boleh bising and demand bagai untuk lighting. Jadi, serious tidak tau mana mau kasi bagus ni gambar. Autofix lagi teruk effect dia, jadi upload la dia dalam keadaan 'semula jadi'. Eh, suruh budak pakai tudung kaler pink tu betulkan dia buat image segmentation (report pegang terbalik pulak da). Dia dari lab lain, bila habis dia viva, dia lari lah datang mai kat kami. Basically, kecuali Leethia and Cui Wen nilah semua orang yang sudah habis viva untuk group 1. Session petang kami dah tarik datang pagi, jadi masa ni Taufiq sedang present. 


masa Am sedang prepare untuk present
pasni boleh buat marhaban.
#jom! 
kalau ikut betul, baju biru tulah yang paling
hujung, sebelah tudung kaler pink
#ThanksWedges

Am - inverted pendulum simulator -
the panel enjoy so much in this viva.
Rasa macam free gila, padahal besok kena hantar 2 report untuk assignment Real Time Systems dan ada test Electromagnetic Theories (which once upon a time, I dropped it due to attendance problem. Bukan kena ban, it just my lazybones).

So, later.






Life : Sos Cili

Semua orang pandai, siapa ja yang mau mengaku bodoh.
Yang membezakan cuma usaha.
Tapi keputusannya bukan hak kita untuk tentukan.

Jadi, ya saya skema.
Proudly akan mengaku bila orang cakap saya budak baik.
But no, saya bukan innocent.
Setiap sisi saya ada titik hitam juga.
Darker than you.
Lagilah, saya bukan perfect, ada part yang saya anggap betul pada ketika itu dan sebenarnya salah kemudiannya. I make mistake here and there, before and after then regret it once, and re-do it. Damn

the rules of survival is unpredictable. the analysis paralysis often miss the great prize looking for healthy hazard.

mau balik rumah. mau minta ajar brothers how to play assassin creed. problem? i learned the hard way, silence kill.



Avril Lavinge - Here's to never growing up

Singing radiohead at the top of our lungs
With the boom box blaring as we’re falling in love
I got a bottle of whatever, but it’s getting us drunk
Singing here’s to never growing up

Call up all our friends
Go hard this weekend
For no damn reason,
I don’t think we’ll ever change

Meet you at the spot,
Half past ten o’clock
We don’t ever stop,
And we’re never gonna change

Say, won’t you stay forever stay
If you stay forever hey
We can stay forever young

Segmen: Sejak Bila Anda Ada Blog

Nampak dari blog KeretaMerah.my sebab saya follow dia.
Salam perkenalan untuk penganjur segmen.


Sejak bila? Masuk matrix, 2008, tapi blog tu terlupa guna email mana, password apa (nampak betul kena tinggal-tinggal) jumpa link blog tu balik dari bloglist kawan. Hahaha. Pastu sudah di delete, sebab masuk UniMAP ( September 2009) buka satu blog baru.

Akhir tahun 2010, tukar URL. Nah, ambik kau, biarpun saya belajar sikit pasal menatang-menatang tu, I am not real, noob juga akhirnya untuk betulkan balik semua post yang hilang. Delete.

Then awal tahun 2011 (memang bajet tunggu January 2011) buat blog baru, yang ni la jadinya. porridge-soup.blogspot.com... Masa bagi URL ni, sedang makan moi soup. Orang utara tau la tu. Sedap u!

ps :: i found another bruises after the last one



oh

"Alah, kenapa tidak tanya saja terus?"

"Tidak mau. Terasa."

"Pasal apa?"

benda remeh

...

"Tukar ni, theory cuma assumption"

lagi bleeding. penat kena tegur dengan tok wan. suka hati!

tekan-tekan mouse. malas peduli. 

...

dapat file. jpg. tukar itu ini. F7, bing! 

Result depan mata... =\

tapi...

black.out

serius

otak


nothing

▒▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▒▒▓▓▓▓▓▒▒▒▓▓▓▓▒▒▓▓▓▒▒▒▒▓▓▒▒▒▓▓▓▓ ▒▒▒▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▒▒▓▓▒▓▓▒▒▓▓▒▓▓▒▒▓▓▒▓▓▒▓▒▒▒▓▓▒▒▓▓▒▓▓ ▒▒▒▓▓▒▒▓▓▒▒▓▓▒▒▓▓̉▒▓▓▓▓▓▓▒▓▓▒▒▓▓▒▓▓▒▒▓▒▒▓▓▒▓▓▒▒▓▓ ▒▒▒▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▒▓▓▒▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓▒▓▓▒▒▒▓▒▓▓▒▓▓▓▓▓▓ ▒▒▒▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▒▒▓▓▒▓▓▒▒▓▓▒▓▓▒▒▓▓▒▓▓▒▒▒▒▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓

heh *grin*

sakit hati. tidur. marah. like he care. ok. im out. done. tidur

tapi tidak. saya tidak boleh tidur. 

bengang sebenarnya.

sebab... dia tidak kisah. 

dan saya kisah gila-gila. 

teruk. 

diam. 

apa ni? 

teda. 

just another mutter to myself. 




Destinasi Terjah #3: Hatyai, Thailand

Oh. Saya malas tukar semua-semua size segala bagai... Jadi minta maaf banyak-banyak kalau gambar2 ni menghabiskan kuota broadband awak-awak semua. =)

28 - 29/04/13: 2 hari 1 malam punya trip. Terjah? Banyaklah terjah dia, Google lah...

Terima kasih Has sebab hantar kami... *wink*

Pukul 7.45 bergerak dari Terminal Keretapi (Sementara), Arau. Nervous? Excited sebab jalan dengan kawan-kawan. Memang gilalah juga buat stunt macam tu, tapi kami-kami ni kalau plan lama-lama nda la jadinya tu.
Harga tiket train Arau, Perlis - Hatyai, Thailand
 Advance booking : RM 16
 Beli dalam train : RM 13

just enjoy the party

Pak cik yang jaga train tu (apa entah nama dia) suruh kami tunggu di L3 (kalau naik belon, kena panggil Gate/Pintu, kalau naik keretapi, saya noob banyak-banyak, jadi itu lah lebih kurang) dan kami end-up di dalam canteen train! Never mind...

Nampak dop beza meja sebelah ngan meja sebelah lagi?

Ingat free-free keluar dari Malaysia? Nanti turun di Padang Besar, Perlis. Sempadan Malaysia - Thailand. Train tu akan tunggu dalam sejam setengah, yalah karang ada yang problem itu ini, melepas pula train. Oh, sila bawa pen. It is a good practice untuk bawa pen sepanjang masa. Sangat-sangat berterima kasih dengan pak cik dalam train tu, tau betul dia yang kami ni nda tau apa-apa. Hahaha. Sampai dia guide jalan masuk untuk immigration checking lagi siap.
Kalau korang adalah orang yang lahir di Perlis, Perak, Kedah dan Kelantan,  
boarder pass masih boleh sampai Hatyai. Or so we know.

terminal ni masih dalam renovation (maybe)
Dari Padang Besar sampai Hatyai Railway Station adalah dalam sejam atau kurang dan saya sendiri tidak perasan bila masanya jam dalam handphone tu sesuka hati jadi masa Indochina (GMT +7), maksudnya Thailand punya masa lambat sejam daripada kita. Oh misery bila masa saya lain dengan kawan yang lain. Poning eden.

i failed. patut saya headback lagi banyak. tp hohoho, belakang tu longkang. ni tuk tuk yang bawa pergi hotel.
So as we heading to the Hi-Season Hotel... tunggu la Part 2. Malam karang kali, saya kena settle fyp dulu.

ps : how sometime i wish i can just barge in at anytime so i wont hold it. and how i wish i am not so transparent. the fact that not everything in my arm length . the process of learning. i made it extremely not fun.



Season Finale #4: 4 tahun dan masih terpinga-pinga

blog; punya karangan yang sentiasa ditinggalkan. masa? Ada. Idea? Ada. Post list penuh dengan draft. tapi... malas mahu bertanggungjawab akan akibat selepas ini. 

sedang cuba memahamkan ayat fork, kill, zombies dan orphan dalam multiprogramming. dan cuba gunakan cat untuk copy result dalam text. kali ni, duduk dalam lab dengan satu-satunya foreigner dalam kelas. best, sebab dia sangat suka tanya dengan lecturer and never, ever give up until the last minute of the hours. 

dan tidak bestnya sebab saya kena buat report sekarang. 

later.

ps: post hatyai hari sabtu ni, masa buat simulation. 





jom balik mengundi

supaya orang yang mengundi ,bukan hantu yang mengundi. dan sebenarnya saya belum mendaftar lagi.

pada suatu ketika di dalam kelas:

A: u sokong which colour?
I : tahun ni saya belum mendaftar lagilah, baru ingat masa exam hari tu.
A: oh... u orang siapa yang dah daftar?
I : orang itu dan ini. oh yang itu pun dah daftar. u nak pangkah yang mana?
A: i have my faith on green.
I : oh. nice choice. kenapa? bukan selalunya rocket ka?
A: i used to be blue. tapi this time this particular calon sangat menarik and ada aura.
I : calon yang kawasan ituka?
A: oh! u know?! u punya muka macam orang yang tak peduli pun ada juga.
I : woah! that smashing! hahaha... saya tau macam tu ja la... baca. baliklah mengundi?
A: balik lah... penting, tanggungjawab memilih pemimpin... sekurang-kurangnya saya dah buat sesuatu
I : bagitau orang tu, dorang cakap tak nak balik mengundi.

=)

Point saya bukan siapa yang bakal dipangkah, tapi kesedaran dia untuk memilih pemimpin. Bila fikir balik, dia cakap benda tu dengan saya juga. 

Dia gula-gulakan saya? Mungkin, sebab dia orang yang sama cakap "Dosa aurat perempuan kalau tidak jatuh dirambut, jatuh di lengan. Kalau lengan dan rambut bertutup, dosa tu jatuh ke kaki."

ps : i think it not my dad. it is me myself. sorry people. change please




jadilah penulis skrip

Sarcasm intended.

Tiga, mungkin empat tahun yang lepas, saya layan cerita The Grateful Death: Corpse Bride... Victor and Emily, dan rasa macam kenapa la ending dia macam tu. Bittersweet. Selepas tu, 5cm per seconds dan Children Who Chase the Lost Voices karya Makoto Shinkai. Same feeling - intriguing, selepas tu janji tidak lagi lah konon mau tengok cerita macam tu, tapi helpless... 

Lepas tu again, dalam bulan lepas mungkin saya tumpang sekaki dengan akak-akak ni tengok Mama. I am not really a movie person, but like other, I enjoy the moment of getting together, scream, laugh and cry for ridiculous thing and pretending that you are actually yawning instead of crying.  But the only this came to struck, "What had we thought is poor ending, may actually the happy ending for that particular act." Erkk... Where did I get that again? 

Realitinya; yang mati tidak akan hidup semula di atas bumi ni. Full Metal Alchemist punya cerita, they thought that magic or whatever algorithm they hope can revive their mum soul, cost his brother body and his arm. Ok, saya tidak layan Full Metal Alchemist and so, I might be wrong about the story line.

Masa tengok Mama tu, (dua kali tengok sebab tidak puas hati) kenapa dia bawa Lily tu, Lily is grow fonder to her sister, you heartless mama! And Lily... How could you? Lily who is always, always stand behind and protected by her sister choose the ghost mama instead of her sister... Then, if Lily choose to stay alive, what could she do? She sleep under her sister bed, she eat butterfly?moths? and barely can speaks... She might been tortured during her childhood, the neighbor will point her poor crazy little lad and the teenager life will be harder... (suka hati saya ja cakap macam tu, but it is. Oh jauhnya fikir supaya dapat terima ending macam tu.) 

Kita judge satu cerita tu, berdasarkan perkembangan watak dalam cerita tu. Kita tidak nampak perkembangan watak dengan watak yang lain. Kalau ada, maknanya cerita itu akan jadi lifetime. Itu sebabnya ada hero dan heroin, perkembangan cerita antara dorang, dan bila jadi macam Victor tu tetap kahwin dengan Victoria, we are thinking, oh my what happen to Emily? Victoria didn't play piano, didn't have a zing about it... Oh my, you know?! Mestilah tau... Emily wish is getting married, and Victor give that to her, so now she can RIP. Or, did you agree for Victor loss all the wealthy and air he had to made Emily have a husband and not solely a marriage? I think I will said later, come on, how stupid this story could be, are you promoting suicide?! (tiba-tiba) 

I quote "If the Bollywood made a sad ending stories, the theater will be burn." That bad? Wow, is that even true? No offence. 

ps: im busy. this post is drafted since last week...



saya merupakan...

Orang yang dilahirkan pada bulan MEI; Yang Berbahagia Dato' Dr Fadzilah Kamsah didalam kajiannya, saya ini;-

Keras hati & tegas.
Maksud keras hati?

Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
Sangat pesimistik juga

Pemikiran yang tajam.
Diasah... Usaha. I believe on it.

Mudah marah apabila tidak dikawal.
I am waiting the moment I burst out and see how it going... Suka pula ko kena provoke... Nda~~~

Pandai menarik hati & perhatian orang lain.
I am seriously bad in conversation - naturally introvert?
I am rude.

Tidak perlu dimotivasikan.
I need it, seriously. I always turn to my family because I trust them, I believe 'Kunfayakuun'
"Kita tidak pernah terfikir, sebenarnya kita sendiri merupakan bukti kekuasaan ALLAH. Kita tidak pernah nampak disebalik kita juga sudah penuh pengajaran, cerita yang luar biasa." -Balqini
And I learnt a lot from the motivator, friends, environment...

Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
Saya lebih kepada lalang, berakar, tidak neutral. Kadang-kadang saya buat konklusi hanya untuk menyedapkan hati, saya rasa berdiri sendiri bukan senang, tidak mudah, gugup dan menakutkan.

Mudah dipujuk.
Buy me diamond(s)... And please don't. Keep silent and I'll be fine - I used to silent treatment; it warning, it companionable silent .

Bersikap sistematik (otak kiri).
Entah la...

Suka berangan.
Oh mai! Sangat suka, baca separuh jalan dan harap boleh jawab exam esoknya.

Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
Entah.

Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
Sangat, change the water temperature and it all itchy.

Daya khayalan yang tinggi.
Imagination is free isn't?

Permikiran yang tajam.
Entah.

Pandai berdebat.
Kosong.

Fizikal yang baik.
I will say yes instead of the marginally overweight in BMI calculation.

Kelemahan sistem pernafasan.
My roommate said I grind my teeth and only sometimes snoring. And I am good in cardiovascular activity.

Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
I read phi, Murukami, Outback Baby, Nurhayati Berahim, Hlovate, Hilal Arsyad and so and so...
I listen to Talib Al-Habib, K-Pop and so and so...
I adore pastels, oil but never admiring Picasso.

Tidak berapa suka duduk di rumah.
When I don't have penny to spend, I can stay in house weeks... and almost dying for boring

Tidak boleh duduk diam.
I barely sit more than 30 minutes except in lecture hall and writing coding.

Tidak punya ramai anak.
Hahaha... Is four enough dear? Oh my~

Rajin dan bersemangat tinggi.
Erk?? Rajin? I can be last person to get out from the bed

Agak boros
My, my... These is freaking true!

ps : "kita boleh main, huhahuha, tapi awak kena hormat saya tau..." Dr EM



Yana's engagement day

30032013

We were at Shah Alam, when I said we, it all of us; Farah, Nadia, Arin, Am, Azer, Ika, Has, and me to attend Yana's engagement - "tujuan kami datang adalah untuk merisik dan kalau mendapat persetujuan (short silence) terus bertunang" - wakil belah lelaki. 

There is another plan planned, but never mind, I am already contented at the night after at I-City. I hate when there is a lot and a lot of photo... I hate editing, collaging it, it consumes time. And I just can’t stop digging on it, oh poor dear. I need to stack the report, study the master formula and write the code, but all these stuff get my priority, I am forever preempted. 


30.03.2013 - Yana

whoop up @ icity
I think that the photo is self-explanatory. I just scramble the pictures; drags whatever catches my eyes and create the cottage. Later...

ps : UniMAP ada buat kursus kahwin 13 dan 14 April ni. Student UniMAP yang berminat bolehlah cari orang yang berkenaan...



School : Season Finale #3

"You won't be able to finish you project at this rate."

I know, I know... But some are doing much slower then me while some like don't even care. Darn, I am freaking jealous here! 

The thing i can't foresee is that, there is one most crucial step that I need to go through and never can be skip. If I have failed these step, then the whole circuit is 'going to trash bin'... You know what it mean. Then, there come another excuse I made in my mind, I didn't take these class, how am I suppose to do it. Oh my, go away bad thoughts! 

Last semester, I don't have another semester to delay these stuff.

ps : do anything that annoyed me and i'll stop thinking



once upon a time

i dream about having life without shot-gun and peaceful living. 

then, when i grow up, i saw there is an issue that acquire not only their citizen, but the issues among the ummah. then, i've been strike by a rumors that there is a long ago sultan claiming his long lost land. but somebody told me, it might be another pirate. "oh what you think you are jack sparrow?" but some of them rule the sea and land. that can't be ignore. they are not isolated issues.

but then... 2 down, then now it goes up to 6. all those people who stand in the front line put their life on stake for somebody else life. then, there is somebody that didn't saw where it will led when we use weapon over everything. this is not some fire simulation, this is real situation.

one of my favourite teacher once ask: "macam mana kalau suatu hari nanti kita diserang, bersediakah kita untuk melawan balik?bersediakah kita?" and now the question is dangling inside the head every moment.

berperang bukan setakat punya teknologi frequency tinggi tanpa dapat dikesan atau punya can you even stand on the word berperang? it sound so old, so long, so _______ and never end. would you live on it? would you go through it? 

please, think wisely, jangan terus hilang pertimbangan. let hope. let pray together. let together we get along. let put our trust on whatever act taken by the front line.         
 

delayed

what should i do... i hate the lab session!

some times, over-motivated will kill you

satu perkara


"Do the people think that they will be left to say, "We believe" and they will not be tried?"  [29 : 2]




somebody tell me why

Cuti tinggal dalam beberapa minggu. Minggu ni penuh dengan program 3P, ingatkan macam buat masa internship hari tu, jadi pilihlah Xilinx IC-Design dan training untuk verilog HDL. Minggu lepas mungkin ok ja lagi, tapi minggu ni, macam sudah start kena rack kepala - sampai kalau tidak sarapan pagi akan bergetar-getar kelaparan di tengah hari. Itu hiperbola. 

Minggu lepas dan minggu sebelum exam, orang dalam rumah KKF @* tu semangat gila bercakap pasal kahwin, dan konfemlah saya pun bising. Tapi komitmen, tanggungjawab untuk fasa yang itu tidak larat saya fikir dalam-dalam. Jadi, apa pun yang keluar dari mulut - you be my william, i'll be your kate - konfem tipu. Sekadar mau buat mak cik gaurd sakit hati dengan bunyi gelak kuat-kuat.

Ada mesej dengan satu kak hari pasal satu benda yang sangat lucu. Entah, sudah bagitau orang lain pun tetap rasa benda yang saya rasa tu betul. Eih, teruknyala... Biarpun sudah kena bagitau, mustahil untuk jadi, kenapakah kau wahai hati berdebar-debar? Buat tia tau dan mari belajar semula pasal FSM. Tapi seriously, saya rasa macam tu... aih~

May ALLAH grant us true knowledge and the ability to practice it.

ps : nadia baca time sedang menulis... sebok je kau ye!
entah kenapa hari ni terasa mahu meng'google' senior yang satu ini; tapi sebenarnya memang mau cari pun blog kakak yang ini, sebab dia ada satu perjalanan yang menarik sepanjang bergelar pelajar kejuruteraan. Atau mungkin sahaja saya yang suka memerhati dalam diam. 

Allah sebaik-baik perancang. Allah Maha Mengetahui segala sesuatu yang baik untuk hamba Nya. Yakin bahawa rezeki ada di mana-mana. Yakin bahawa Allah pemberi rezeki dan nikmat kepada kita semua. Bila hidup yakin bertuhan, kita akan rasa syukur. Sentiasa rasa syukur. Hari ini, Allah takdirkan ini untuk kita dan keluarga kita. Akan datang, rencana Allah pasti lagi cantik. Apa yang penting, jangan lupa pada pencipta. Sentiasa ucap alhamdulillah atas nikmat dan kurniaan Nya. Alhamdulillah untuk rezeki serta takdir hari ini.

bila gagal, jangan terus mengalah. terus tetap berikhtiar. macam itu kita terdidik menerima takdir - cuma kadang-kadang pengamatan itu hanya berlaku secara biasa. jauh tertinggal dibelakang itu tandanya usaha yang diberikan belum cukup, bukan salah sesiapa. Bukan salah student-centered, bukan salah lecturer. Salah diri sendiri yang mengharap nasi masuk ke dalam mulut sendiri tanpa ada usaha. hardwork.it never betray. 

depan meja cik siti

sedang mengemas meja, membuang apa yang patut, membuka apa yang perlu, menyapu apa yang berkurun bersembunyi dibawah meja segi empat tepat ni. biarpun depan mata, tapi selalu tidak meresap dalam hati ayat yang ditulis didepan mata - mustahil kalau melengah-lengahkan masa-. teringat terus dengan perbualan dengan kawan "Sem lepas pun dah azam tak nak study last minute..." *sly grin.untouched.*

ps : sendiri dan tutup lampu. mungkin saya tidak akan tidur sampai ke pagi.



Fee Overdue



Paksa habiskan dulu buku tu baru mau kasi balik. Hari jumaat ni mungkin~~ Padahal kena hadam 3 chapter paling last~



intimate supper party

Assalammualaikum. =)

I supposed that called intimate supper party. Maybe ~~ budak rumah yang masih setia dan belum balik kampung halaman.

Patut dalam resolusi tu tulis mahu belajar memasak. Tapi sombong gila tidak mau mengaku. Well, I will, if time allow me. Selalunya Farah yang jadi Head Chef, Am, Azer dan Arin jadi Sous Chef, kalau tidak pun jadi Chef de Partie. Orang lain? At least boleh jadi Kitchen Assistant. Saya? Jadi orang yang basuh pinggan dan yang makan paling banyak juga. *apa tidak gemok* Tapi hari ni Farah sudah selamat balik Selangor~ 

Am masak tom yam. Sebab dia selalunya jadi Chef de Partie untuk tom yam ni, so it fine. Tapi the attempt untuk masak sotong goreng tepung... Erk~ Mestilah tidak jadi. Sotong tu jadi keras dan tepung hampir tidak melekat bila kena goreng...

Macam mana orang-orang yang dikedai tu masak sotong goreng tepung sedap gila, rangup dan paling penting tepung tu melekat?? Guono ni? Sudahlah keras, pastu tepung pula tidak melekat. Spoil ja mood mau makan. Siap google tu lepas goreng first batch - tepung tidak melekat. Seriously, I don't know how.  

Tadi ada attempt untuk belajar cakap bahasa orang utara ni tapi pun tidak jadi juga - best pula dengar sorang Am dengan Arin bercakap, never failed to make me laugh padahal tidak faham. "Guano ni...loni malah sokmo, nop make pun malah juga." Sabar ja gelak. (〃^∇^)ノ mood #jozan. 

ps : belajar masak? mau update pasal keow teow kungfu~~ 


Resolusi 2013

Assalammualaikum. =)

the new year quote: "learning to accept failure is not enough - learnt how to ignore shame and sponge the attitude" 

Biarpun agak terlambat... Erm, ok tidak, matlamat kena sentiasa ada, belum pernah ada istilah terlambat dan tidak perlu tunggu tahun baru pun untuk mengadakan yang lain. Oh tau pun saya cakap kan...

Resolusi 2013? Sebelum ni cuma membiarkan diri untuk turut sekali drift macam blok kayu hanyut bersama arus sungai. Biarlah pula kali ini saya menetapkan sesuatu untuk dicapai;

1. Kembali kepada berat badan sebelum masuk UniMAP. Ouch, melampau gila berat badan naik. Macam Wiwiek cakapkan; kalau kita bagitau dengan orang lain mungkin kita akan ada insentif untuk menurunkan benda yang satu ini. Tapi saya rasa tidak bersalah bila berat naik macam tu; terkejut pun ada juga bila naik penimbang baru-baru ni. Tu pun sebab kena suruh, pastu... is ok maybe. Teruk gila budak yang menulis ni. Instead thinking about the loss, sepatutnya saya perlu fikir apa yang akan saya akan dapat selepas tu - senang cari seluar jeans, confident boost sebab nda lagi terasa pindik tagap. =)
2.  Increase hard-skills.
3. Bergraduasi!! Oh.yea. (berhenti pada setiap titik) Insya ALLAH, may ALLAH grant it. Post ni lambat ditaip sebab habis exam 11hb January, dan langsung tidak sedar 2012 bertukar ke 2013 kalau bukan dengar orang main mercun. Kiranya officially tamat semester 7, tinggal satu semester. Let put the utmost effort!
4. Should seriously start saving. This need details.
5. 2013 is way long to go. But I need to determine to work right after finish schools. I am eyeing on the pre-silicon industry, but let see where can I catch up.
6. Lulus ujian memandu (tahu tidak benda ni pun saya fail tahun lepas!)

Wiek... sa rasa saya meng'copy' ko punya resolution dalam ayat saya. erm... this one come form heart to.

ps : what have been accomplish in 2012? a lot~~



SOUP

Assalammualaikum.  =)

Apa dia perasaan sudah habis exam dan officially mula cuti tapi tidak balik ke kampung halaman? =|

Ada apa dengan sup? Tiada apa-apa, cuma sekadar mahu menulis sesuatu. =}

Oh my. i need to get rid all this note and start to blankly stare the FYP log book again.

Sangat merindui moi sup pak cik konvo.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...