Destinasi Terjah : Langkawi

Assalammualaikum.

Bosan?! Mana ada, test berderet minggu depan, tanpa sebarang kompromi. "I am the one who give you the test, so let me decide it." that word enough to tell you the situation of this session. This post will be extremely long, and I know I can't write something that 'ringkas dan padat'.

Perancangan yang kami buat sekadar di mulut ja pun sebelum ni, dengan Nawal. Ingatkan Sheeda ikut sekali, tapi dia balik rumah pak cik dia. Pastu ingatkan dorang Ika mau ikutlahkan, tapi cuti deepavali ma... jadi dorang pun menolak dengan alasan, ramai orang. Yups, that gonna be the waste for this extremely short trip! Huh~~ Nasib Kak Noi ikut, kalau tidak, entah mana ja lah saya dengan Nawal sampai.

Sepatutnya Kak Erna hantar kami pergi jeti jam 6.30 pagi, kalau mengikut perancangan dari Kak Noi, bertolak naik ferry pukul 7 pagi! Terkebil-kebil jugalah mata bila dengar macam tu, tapi dalam hati selalunya boleh. Sekali, kita hanya merancang, ALLAH juga yang tentukan. Jam 7.15 pagi baru beratur beli tiket untuk naik ferry LADA TIGA jam 8.15. Tum, tam, tum, tam.... Jam 10 baru sampai Langkawi. Dari jeti Kuala Perlis ke Langkawi cuma ambil masa sejam. Belum sempat habis satu movie! Sila abaikan delay yang sangat lama di jeti Kuala Perlis.
Tiket ferry (one way : Kuala Perlis - Kuah) - RM18

Hm... saya sendiri tidak pasti sama ada ini advise atau another mumbling, tapi kereta sewa sangat mudah didapati disekitar jeti Pekan Kuah tu, even masa ni adalah schools holiday, tapi masih banyak pilihan kata abang yang tengah promote kereta sewa dia. ~ erk, takpe Kak Noi dah bayar deposit pun  untuk kereta Iswara yang kehabisan minyak itu.~ bila book kereta sewa lebih awal, tanyalah sama ada kereta yang bakal kita guna tu elok atau tidak. manual atau auto. You are costumer! Hold a pride on it. Ini kali pertama, jadi... agak 'kahsihan' jugalah. Jangan lupa peta! Sudahlah berjalan tanpa tour guide, peta sangat penting. Biarpun Langkawi ada signboard yang agak cemerlang, tapi still, peta diperlukan untuk tau arah, sebab mana ada signboard tu bagitau untuk naik Cable Car, kena lalu Padang Matsirat. Selepas lalu Padang Matsirat, baru ada signboard pasal Langkawi Cable Car. 
Sewa kereta (Iswara : Half day) - RM50

Langkawi Cable Car. MUST DO! Bila sampai Langkawi, Dari Pekan Kuah ambil masa dalam 45 minit juga. Astaga! Punya banyak traffik light! Diam. Bukan itu tujuan menulis. It's a public holiday! It a wrong time to come but we were here. CONGESTION OCCUR IN WAITING HALL. Sampai jam 11.50, tapi cuma dapat naik Gunung Mat Chin Chang (spelled on how i saw there. Langkawi Online write - Macincang)  tu pukul 3.30 ptg! Selepas berbaris hampir sejam, menghabiskan masa disekitar Oriental Village tu hampir 2 jam, merahlah juga telinga bila ada orang yang langsung tiada perasaan memotong barisan, queue please! orang lain pun menunggu lagi lama dari kamu! Contoh yang sangat tidak baik untuk semua orang yang ada di sini. Bila sampai peak, terlupa segala-galanya pasal orang potong queue tadi. Subahan'Allah. Lepas tu, terus berkira-kria, bila entah dapat beli DSLR... 

Duty free : Tapi tahan dulu...
3 : "And which of ALLAH's favor can you deny?" Ar-Rahman
 Tiket cable car (Malaysian : Adult) - RM15.00

Makam Mahsuri - So, selepas masa sangat banyak dihabiskan di Langkawi Cable Car, kami cuma sempat singgah di sini. Lagipun, tujuan utama memang untuk naik cable car kan, tidaklah juga menyesal, dapat bagi makan arnab, tengok orang bergambar dengan ular, nampak kancil, rusa... Ok. Ini bukan lawatan buat kajian sejarah. Tapi, sambil-sambil kita membaca al-Fatihah, boleh juga tau rumah Pandak Mayah tu macam mana, keturunan-keturunan dia macam mana. Orang yang melupakan sejarah akan mengulanginya bukan? Sila ambil perhatian, kawasan ini sangat best untuk shopping baju long-sleeves. Sila beri kemaafan diatas ketidakbolehan menolak diri ini daripada membeli baju-baju itu... Kalau bukan sebab masa semakin singkat, habis kedai tu semua kami borong... Tipu~~ 
 Tiket (Adult) - RM5.00

The only picture taken from Mahsuri Tomb. (Langsung xda kena mengenakah?)
Hj Ismail Group building - Ambil kau... apa lagi yang akan diborong dari Langkawi bagi pelajar macam saya kalau bukan cokelat... Haih~ Sangat rambang mata. Nasib boleh fikir yang masih kena beli LCD selepas ni. Nawal adalah beli barang untuk mak dia... Lagi seminggu cuti mid sem, dia balik Selangor~ Saya? Ada siapa-siapa mau support tiket balik Sabah? =)

Masa untuk balik. Tepat jam 6.45ptg sampai jeti Kuah untuk balik Kuala Perlis. Lepas tu, jumpa budak schools yang lain, ngeh~jalan diam-diam. Thanks to Kak Noi and Nawal kerana dengan cekapnya memandu kereta sambil membaca peta dan signboard. Saya memang penumpang paling senyap dimana-mana pun. Lain kali, bag pack p Terengganu pula. Insya Allah. *can't wait hang out with ex-SEMEKARian from UUM!* wrap-up perjalanan, singgah makan spaghetti di Maicafe, Kangar. Sedap! 

Tiket ferry (one way : Kuah - Kuala Perlis) - RM18

Destinasi terjah ni, akhirnya telah berjaya mengosongkan dompet saya... Habislah lepas ni, makan nasi bujang ja lah hari-hari.

p.s :: 
1. if you want to go somewhere without any plan, ask other only once. if they say "er...let me give it a thought first" just assume they turn down your invitation. or you'll end up upset.
2. respect other please.
3. don't waste your time. time is precious. always do.
4. never forget to pray. Jangan jadikan sesuatu yang halal itu haram.

8 comments:

  1. sweet escape! sangat seronok!!! sia pun macam tu

    ReplyDelete
  2. @Thumbelina Iena hahaha..lain kali buat lg macm ni...tpinga2 juga...nasib x ulung la

    ReplyDelete
  3. @suki andreana, lain kali kmi buat bag pack lg p tmpt lain..joint la

    ReplyDelete
  4. ida, 'terbaek' r gmba aq tu..lol..lawak kot..

    ReplyDelete
  5. @Nawal Atifah cokelat heaven kot...
    dgn kit kat segala..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...