Student-centered learning

Assalammualaikum. =)

Rasa macam lama tidak update blog, sedangkan post list yang masuk draft banyak gila. Adalah cerita pasal perasaan masuk semester baru sebagai pelajar tahun empat, pasal sedang menggali kubur bila dapat tajuk projek tahun akhir dan sengaja membebankan diri dengan perkara lain, oh hiperbola dan cerita berair mata pasal terima kasih. Tetapi mungkin akan di delete semuanya sebab sudah tidak relevan. Ini hanya untuk mukadimah. =)

Student-centered learning atau dalam bahasa,  pembelajaran berpusatkan pelajar, yang meletakkan pelajar sebagai pihak yang menetapkan hala tuju pembelajaran, jadi daripada guru yang memberi penerangan tentang semua perkara, sekarang pelajar pula perlu mengkaji perkara-perkara macam tu.  Itu adalah menurut apa yang saya faham semasa Ir Yusof terangkan secara ringkas dalam kelas management. Jadi, itu yang berlaku dalam subjek Senibina Komputer. I've done my part, and let it be a history. 

Selepas 3 group untuk 3 chapter, I like how this two people present; which I am lack in everything they had. One is the last presenter for the first group, called him Mr.Eu and the other one who just presented hours ago, we called him Mr.Iki. Both are competent enough to answer the question asked, and very good awareness to the audience. But, Mr.Eu is fast, very fast I mean. 

The first group, which Mr.Eu belong to, I called 'Otai' as they are so good from the beginning, but Mr.Iki group had very good balance, they help each other. For the conclusion, make good read for your topic and be confident.

The feeling to explain the thing that they already knew is different with the one that you want to explain while the audiences know only some of it. 

ps : untung dapat boyfriend macam dorang dua. perhatian, both have girlfriend.

4 comments:

  1. wow... student last year unimap kan..? hehe.. sy dah bis baca buku doktor umum. sy beli tau buku tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu...saya student 4th year thun ni...
      sy beli gak! =)

      Delete
  2. benci sama student centered learning..kena bentang tiap minggu..=..="

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... kmi satu kali ja kena.. gud luck

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...